Projecten

Kantoor historische villa Oud Bussem van SAS Institute

Op het landgoed ‘Oud Bussem’ in Huizen doet een monumentale villa dienst als Nederlands hoofdkantoor van softwarebedrijf SAS Institute. Braaksma & Roos Architectenbureau heeft een uitbreiding van het landhuis ontworpen ter vervanging van een aangebouwde vleugel uit de jaren ‘70. Het ontwerp bestaat uit een ondergrondse stallingsgarage met daarop een in glas en staal opgetrokken ‘orangerie’.

BrugVB heeft in opdracht van Jurriëns Bouw een integraal TO-model gemaakt van de bestektekeningen van architect, interieur architect, constructeur en installateur. Met dit integrale model is de clashcontrole uitgevoerd. De gevonden clashes zijn gesignaleerd en opgelost in overleg met het uitvoerend bouwbedrijf en de ontwerpers tijdens plenaire BIM-sessies. De verbetervoorstellen zijn in het model verwerkt en getoetst. Zo is het integrale UO model ontstaan. Uit het UO model zijn de werktekeningen afgeleid. BrugVB heeft vervolgens de werkvoorbereiding en uitvoering ondersteund met controle van de productietekeningen en productiemodellen, duidelijke visualisaties, hoeveelheden en detailmaatvoering.

BVO

2.280 m2

Opdrachtgever

SAS Institute Inc.

Interieur

Ontwerpgroep Trude Hooykaas

Architect

Braaksma & Roos Architectenbureau

Constructeur

Corsmit Raadgevend Ingenieurs

Installateur

WHR Installatie-adviseurs/Imtech

Bouwbedrijf

Jurriëns Bouw

Start bouw

2010


Werkzaamheden

Modellen maken

3D gebouwmodel: TO, UO en productie fase

Afgeleide documenten: onderleggers t.b.v. werktekeningen constructeur en architect

Modellen beheren

Ontwerptoetsing

Integratie van deelontwerpen incl. productieontwerpen

Ontwerpcoördinatie

Signaleren en analyseren van clashes en hiaten

Modellen gebruiken

Controle van 3D modellen en tekeningen van leveranciers en onderaannemers

Ondersteuning van werkvoorbereiding/inkoop/uitvoering

Genereren van hoeveelheden uit het integraal 3D model

Ondersteuning maatvoering met afgeleide documenten
Author


Avatar

Bruno Bartelds

Bruno Bartelds (1955) is meer dan 40 jaar actief in de bouwsector. Naast gedegen bouwkundige studies, zoals bachelor of built environment, heeft hij daadwerkelijk gewerkt in alle ambachten in de bouwsector; van metselen en timmeren tot installaties aanleggen in ziekenhuizen. Ook het bedenken, ontwerpen en maken van gebouwonderdelen of hulpconstructies zijn bij hem de revue gepasseerd.