Leestafel

De windvaan en het kompas

Elk zeilschip heeft een windvaan. Deze geeft de richting aan waar de wind vandaan waait en waait met alle winden mee. Een zeilboot heeft ook altijd een kompas en die geeft een richting aan. Welke je positie je ook inneemt, het kompas wijst altijd stug naar het noorden ongeacht uit welke hoek de wind waait.

Ik heb het idee dat er een overeenkomst is tussen de windvaan-kompas vergelijking en de proces- resultaatsdenkers vergelijking. Een resultaatdenker reageert sterk op de windvaan en een procesdenker gelooft heilig in het kompas.


Strak tegen de wind in zeilen heeft nog nooit gewerkt dus als je met tegenwind moet varen, ontstaat er al snel een conflict tussen waar je heen kunt varen en waar je heen wilt varen. Die tegenstelling leidt bij het zeilen tot de oplossing die wij kennen als laveren. Schuin tegen de wind in varen en toch naar de bestemming gaan die het kompas aangeeft. Het schip vaart geen enkel moment recht op de eindbestemming af, maar komt wel steeds dichter bij.


BIM-mers

Onder BIM-mers heb je resultaatsdenkers en procesdenkers. In heftige discussies gaat het vaak over de koers van de dag versus de rechtstreekse weg naar het einddoel. De een baseert zich vooral op de windrichting die de windvaan aangeeft en de ander kijkt naar het kompas, maar beiden willen naar dezelfde eindbestemming. Ze willen in wezen dus hetzelfde en betwisten niet eens elkaars gelijk. De verhitte discussie gaat over het bepalen van de koers van het moment. Linea recta tegen de wind in versus de zeilen laten bollen op de wind die er op dat moment waait en zo scherp mogelijk aan de wind meters maken in de richting van het doel. Het is van dichtbij lastig te beoordelen wie het gelijk aan zijn zijde heeft. Van een afstandje maakt het niet meer uit of je linksom of rechtsom laveert.


Het lijkt mij, als rendementsjager in efficiënte processen, het beste als we alle capaciteit benutten om samen verder te komen. Het waait nu stevig in BIM-land dus we kunnen nu veel meters maken. Wat mij betreft daarom alle hens aan dek.

Deze column verscheen op 3 november 2015 op de website van Het Nationaal BIM Platform.

Author


Avatar

Bruno Bartelds

Bruno Bartelds (1955) is meer dan 40 jaar actief in de bouwsector. Naast gedegen bouwkundige studies, zoals bachelor of built environment, heeft hij daadwerkelijk gewerkt in alle ambachten in de bouwsector; van metselen en timmeren tot installaties aanleggen in ziekenhuizen. Ook het bedenken, ontwerpen en maken van gebouwonderdelen of hulpconstructies zijn bij hem de revue gepasseerd.