Leestafel

Solibri versie 9.5

Solibri heeft deze week versie 9.5 van haar modelchecker-software uitgebracht en hierin worden diverse klantwensen vervuld. Dat een leverancier met klanten meedenkt, is op zichzelf natuurlijk altijd fijn. Maar vooral de effecten van de verbeteringen zijn de moeite waard.

Al jaren ben ik een fervent voorstander van Open BIM. Vanuit die open gedachte heb ik Het BIM Instituut opgezet want ik vind dat iedereen de keuzevrijheid moet hebben om zelf zijn gereedschap te kiezen en steeds de beste software te gebruiken die op dat moment het beste uitkomt. Zij die mij kennen, weten hoe ik erover denk en hierover wil ik in mijn columns schrijven. In mijn eerste bijdrage wil ik de nieuwe versie van Solibri Model Checker versie 9.5 eens onder de loep nemen.

Wil je een deur maken met de functie ‘Kolom’, of een verlaagd plafond met de functie ’Slab’? Ga je gang, helemaal goed. Bij geautomatiseerde controles, in bijvoorbeeld de Solibri Model Checker v9.1, leidde dit echter nogal eens tot heel veel ‘zinloze’ clashes. In de nieuwe versie Solibri 9.5 wordt dat aanzienlijk verminderd. Eindelijk kunnen deze categorieën door middel van slimme filters worden uitgesloten van de controleregel. Of de regel wordt juist uitsluitend op die categorie toegepast.

Dat geeft een hoop rust en minder beperkende regels in de BIM-protocollen. Degenen die iets moeten maken, bepalen met welk gereedschap zij dat doen, ongeacht of je prefab leverancier bent, constructeur of interieur ontwerper. Het kan nu dus ook zonder dat er verderop in het ontwerpproces verwarring ontstaat.

Nog een andere mooie verbetering is de mogelijkheid om bepaalde types clashes op voorhand goed te keuren. Schakelmateriaal in wanden bijvoorbeeld. Bij de clashdetectie kreeg je voorheen als onbedoeld neveneffect een goed beeld van de hoeveelheid schakelmateriaal in een gebouw. Allemaal clashes. Terwijl schakelmateriaal dat buiten de wand zit eigenlijk het echte probleem is. Idem voor armaturen in plafonds, of centraaldozen in vloeren. In Solibri 9.5 is dit dus niet meer aan de orde.

Als laatste voorbeeld van een effectieve verbetering is de mogelijkheid om in constructie-elementen een zone aan te geven waarin sparingen voor kruisende leidingen en dergelijke mogen worden gemaakt. Dat is met name voor het ontwerpstadium een aanzienlijke verbetering.

Ook de mogelijkheden om met andere platforms verbinding te maken en uit te wisselen zijn sterk uitgebreid. En Solibri v9.5 kan nu ook samenwerken met SmartBoard. Dat was al heel lang een wens van velen.

Misschien niet allemaal een surprise, maar wel een mooi geschenk.


Deze column verscheen eerder op de website van Het Nationaal BIM Platform

.

Author


Avatar

Bruno Bartelds

Bruno Bartelds (1955) is meer dan 40 jaar actief in de bouwsector. Naast gedegen bouwkundige studies, zoals bachelor of built environment, heeft hij daadwerkelijk gewerkt in alle ambachten in de bouwsector; van metselen en timmeren tot installaties aanleggen in ziekenhuizen. Ook het bedenken, ontwerpen en maken van gebouwonderdelen of hulpconstructies zijn bij hem de revue gepasseerd.